Jopas osui matkailuosastolle Tampereen kulttuurisyksyssä, ensi-illatkin melkein yhtäaikaa: Työväenteatterissa Sirkku Peltolan uutuudessa Lento ollaan lähdössä ilmaan Vantaalta Egyptiin. Tampereen Teatterissä on päästy Lontoosta välilaskupaikkaan matkalla Hongkongiin. Made in Bangkok on brittikirjailija Anthony Minghellan menestysnäytelmä.

Lentoterminaalit keräävät vääjäämättä koolle mitä erilaisimman joukon ihmisiä odottamaan. Molemmissa näytelmissä vedetään mukaan maailman myllerryksiä tai yhteiskunnallisia ongelmia, mutta vielä enemmän kyse on ihmisen havahtumisesta omaan itseen, omista motiiveista ja moraalista. Muu esityksissä ei muistuta toistaan.

Matkailun syvin olemus

Klassiset seuramatkat tai pakettimatkat on nimetty nykyään valmismatkoiksi. Se mitä matkatoimisto ei voi taata, on matkaseura. Vanha sanonta ”matkailu avartaa” saa nykymaailmassa uuden merkityksen. Tv ja it tekevät kaukokohteetkin tutuksi. Eli reissaaminen voisi tarkoittaa vain irrottautumista arkiympyröistä, tutustua sitä kautta ensin omaan itseen ja lopulta ihmiskunnan ykseyteen…

Käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola kannustaa matkalle pysähtymisen takia. Hän tarjoaa myös yksinäisen filosofimiehen repliikin: Matkan todellisen tarkoituksen tietää vasta matkalta palattuaan.

Lavastaja Hannu Lindholmin loihtima terminaali koostuu metallisista ja muovisista putkista ja rakenteista, jotka saavat aikaan lentokentän kihelmöivää tunnelmaa, ihan kuten Miia Selinin perheenäiti tunsi – siinä vaiheessa, kun kone ei ole vielä ihan kamalasti myöhässä.

Muutamien tuntien jälkeen kahden pariskunnan, lasten ja nuorenparin sekä vanhan yksinäisen miehen tuskat ja raivarit ovat saavuttaneet huippunsa, matkakuume on tipotiessään. Juomaliput on käytetty, nuoriso puhunut, arka miniäkokelas avannut suunsa, niin avio- kuin alkoholiongelmat ovat paljastuneet. Jokaisen viivästyskuulutuksen jälkeen mellakat ja tuhkapilvet täyttävät näyttämön videoilla.

On aika mietiskellä ja hengitellä. Jokainen johtopäätös on oikea. Paitsi että tämä kone ei viivästynyt tulivuoren purkaukseen, vaan koska erään sorsan lento oli päättynyt koneen potkuriin.

Monenlaista vallankäyttöä

Matkalla Bangkokiin on enemmän liikemiehiä kuin lapsiperheitä. Aasiassa tehdään bisnestä – jos omatunto sallii halpa- ja lapsityövoiman käytön. Thaimaalaisten isäntien tapoihin kuuluu kestitä myös alapään tarpeita. Toiset kiertävät klubeja, toiset kulkevat Buddhan temppeleissä tai henkitaloissa.

Muotiketjun arrogantti omistaja käy vaatetehtaassa. Naisia on rivi rivin perään ompelemassa. “Miehet tylsistyvät, jos heidät pannaan häkkiin kuin kanat”, tietää tavisperheen emo. “Nuorilla ilotytöillä, entisillä ompelijoilla, on jo reuman turmelemat kädet”, huomaa rietastelumatkailija Gary, jota adhdmaisesti esittää Lari Halme. “Se mitä täällä tapahtuu kertoo meistä”, hoksaa yksi matkailija.

Pohdittavaa piisaa, mutta puitteissa kaikki kimaltaa kultaa, seinät, sohvat, lakanat, aamutakit…

Kuvat: Peri Kovalainen/TTT ja Harri Hinkka/TT

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.