Kun Dingo oli suosionsa huipulla kasarilla, tunsin itseni yli-ikäiseksi noin 27-vuotiaana. Minua nolotti, että olin Neumannin pauloissa. Silloinen elämänkumppanini keksi naureskella aiheesta istuessamme mukavasti jossain Töölön kuppilassa. Hän oivalsi, että halusin kotiin vain tv-ohjelman takia. Telkussa oli alkamassa Dingon keikka. Minä luopio kielsin kaiken!

Komediateatterin Dingo kerännee eniten nostalgioijia kesäkatsomoonsa, mutta nuorisokin tuntee Autiotalon ja Nahkatakkisen tytön. Musikaali tarjoilee runsaasti myös tuntemattomampia biisejä. Ammattimuusikot ovat puikoissa koko illan. Leveä näyttämö on kahdessa tasossa. Joel Mäkinen saa viuhtoa urakalla ylös ja alas ja ees sun taas. Energiaa riittää kuin Pertti Niemisellä haaveita. Heinäkuun alusta Nipan saappaisiin astuu Saska Pulkkinen.

Nuori Nipa jätti koulun kesken ja lähti Porin Kuukkarista (kuudes kaupunginosa Päärnäinen) merille. Äiti ymmärsi poikaansa, isä ei. 

Uran käynnistysvaiheita kuvataan hauskasti kohtauksella, missä bändi astuu äidin vaatekaapista naisellisissa vetimissä. Kun oma tyyli täytyi keksiä. Sifonkihuivit löytyvät managerin pakaasista kuin kani taikurin hatusta.

Eppu Salminen kunnostautuu niin isänä, rehtorina kuin manageri Lasse Norreksena. Täsmähommaahan siitä syntyy, kun Salmisen vaimo Kaisa Kuikkaniemi on toinen käsikirjoittajista, se toinen on oiva ohjaaja Otto Kanerva. Ja kuvatunlainen vilpertti Norres oli ainakin silloin, kun työn puolesta tutustuin mieheen 1980-luvulla. 

Sinikka Salminen hoitaa huumorilla tai tilanteen vaatimalla vakavuudella Neumannin äidin roolia, poliisia, poliitikkoa ja kykyjenetsijää.

Neumannin tunnussanat ”Vapaus, Liberté” alkoivat rapista fanien ja julkisuuden riepotuksessa. Kolme vuotta sensaatiomaista menestystä koki yhtä sensaatiomaisen lopun. Ei sittemmin kokonaan, mutta kuitenkin. Sitä ennen keikkabussista oli löytynyt pommi, soittajilta revittiin vaatteita päältä, muusta puhumattaan. Isä oli matkan varrella loiventanut jyrkkyyttään, ilmaantui keikallekin, mutta ilmaisi silti: ”En tiedä kuka tätä sirkusta johtaa, mutta et ainakaan sinä.”

Tyttöystävä Devil (Matleena Junttanen) joutuu myös koetukselle siinä pyörityksessä. Bändin jäsenet Jonttu (Patrik Hvitsjö), Quuppa (Taneli Läykki), Pete (Pyry Smolander) ja Pepe (Olli Tulkki) olivat jo pitkän tovin kiistelleet demokratiasta. Historiaa he tekivät joka tapauksessa. Sankaritarina musiikilla ja humoristisellakin otteella tarjoiltuna takaa viihtyisyyden paremmin kuin moni päätön puskafarssi. Käsikirjoitus ylittää kaikki muut näkemäni artistielämäkerrat.

PS. Kestää myös toisen katselmuksen – tai vaatii sitä. Näin Saskan ensi-illan 4.7. Katsomossa pyyhittiin jo silmäkulmia. Ja huudettiin ja laulettiin kuin muinaisen Dingon konsertissa ikään. Aplodit koko porukalle ja Nipan esittäjälle eritoten.

Kuvat Harri Hinkka/Tampereen Komediateatteri

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.