Tankillinen naurua

 kuva peero lakanen

tankki_005.jpg

Komediateatterin katettu kesäkatsomo on turvallinen vaikkei luonnonläheinen vaihtoehto kesäiselle teatterikäynnille. Tankillinen naurua passaa myös periaatteella “sateen sattuessa sateella”. Nostalginen viritys 1970-luvun suositusta tv-sarjasta Tankki täyteen keräsi ikäihmisiä muttei lainkaan ikäviä ihmisiä keskiviikon päivänäytökseen: Kun Tuire Salenius ja Ilmari Saarelainen tervehtivät yleisöä puhuen jälleennäkemisestä 37 vuoden jälkeen, yleisö tervehti takaisin voimallisin taputuksin. Ja tamperelaisten tykkäämä Risto Korhonen konstaapeli Reinikaisena sai saman lämpimän tuttavallisen kohtelun – siitäkin huolimatta, että Tenho Saurénin suosio synnytti muinoin oman sarjan Reinikaiselle.

Vilénin huoltamon baarissa on luonnollisesti markka-ajan peliautomaatti ja jukeboksi, josta Matti ja Teppo vauhdittavat käyntiin arkiset kommellukset. Pientä viipyilyä alkuun aiheuttaa Emmi Vilénin mykkäkoulu. Petra Karjalainen peri Sylvi Salosen saappaat (jos tämä nyt ikinä saappaita käytti). Sulo Vilénin pipoa pitää Aimo Räsänen, eli vanhemmat ovat poikaansa Juhanaa nuorempia. 70-vuotias Ilmari Saarelainen on muuten hyvässä vedossa, mutta tekee aikamiespojasta lähinnä esiteinin. Tuire Saleniuksen näsäviisas Ulla napsauttelee repliikkinsä selkäytimestä. Jyrki Mänttärin rovasti toimii varsin hyvin, vaikka Reinikainen tuppaa viemään potin. Kun rovasti toivottelee ”herransiunausta”, ei tarvita kuin polkuyörää sotkeva poliisi jatkamaan ”ja niin maan perkeleesti”, kun yleisö nauraa kohahtaa – ja tekee sitä tasaisesti kuin kone pitkin matkaa.

Dialogi pelaa sanailun väärinkäsityksillä – ja vaikka ne usein ovat ennalta-arvattavia – “tilasin kahvia enkä teetä”, sanoo asiakas laihasta kahvista – niin kaiken kaikkiaan 87-vuotias kommentaattorini oli täysin tyytyväinen parhaiden palojen poimintaan. Hän  nauroi mielellään uusiksi esimerkiksi rovastin mopon korjaamista pyhällä hengellä. Absoluuttisella sävelkorvalla varustettu kommentaattorini kehui myös Aku Sajakorven laulun puhtautta, kun tango Minä soitan sulle illalla johdatteli toisen puoliajan vispilänkauppoihin. Käsikirjoitus Vilénin saagaan Tohlopista Lapintielle on Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen perua.

PS Sulo Vilénin piposta oli käsityökilpailu kevättalvella. Pipoja kertyi neljä laatikollista. Niitä myydään kesän ajan teatterilla. Tulot käytetään Mummon Kammarin hyväksi siten, että nuoria saadaan palkatuksi vanhuksia ulkoiluttamaan.

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.