Suku on syvältä, vaikka näyttäis hyvältä

                                                                       kuva ttt kari sunnari

suku syvältä.jpg

Suku ja perhe ovat tunnetusti tilannekomedioiden herkullista perusmateriaalia. Normaaleja tyyppejä ei juurikaan ole, ja moraalikoodeja rikotaan railakkaasti. Maailmankuulun tv-sarjojen tekijän Larry Davidin näytelmä Suku on syvältä tuli Broadwayltä Tampereen Työväen Teatteriin ensimmäisenä Euroopassa.

Sitcom liitetään yleensä televisioon, mutta näyttämöllä se on sittenkin juurillaan, kun tarpeeksi syvältä historiaa kaivetaan. Ohjaaja Tuomas Parkkinen oli haasteesta innoissaan. Lajityyppi on vaikea, mutta helpolta pitää näyttää. Ajoitus on oltava just eikä melkein. Syvältäolijat onnistuvat tässä näytelmässä mallikkaasti, Tuire Saleniuksen johdolla. Veljeksiltäkin sujuu vastakkaisten piirteidensä esiintuominen. Pentti Helin ja Aimo Räsänen joutuvat kiistelemään siitä, kummalle isä kuolinvuoteellaan esitti viimeisen pyyntönsä, kuka ottaa äidin luokseen asumaan, kuka saa Rolexin ja niin edelleen. Kuvioita sotkee isän entinen puertoricolainen palvelija Fabiana = Miia Selin. Näytelmää sotkemaan lappaa kaiken kaikkiaan monilukuinen joukko, kuten sitcomeissa yleensäkin. Kun soppaan lisätään nokkelaa sanailua ja seksiä, siirtyminen pikkujouluaikaan on varmistettu ja viihtyminen taattu.

PS Tämä tilannekomedia sai Perhe on pahin -tyyppisen suomennoksen, vaikka alkuperäinen teos on nimeltään Fish in the Dark. Se lienee kuulostanut liian kryptiseltä, mutta muuttuu konkretiaksi Tuire Saleniuksen suussa. Vain parin sanan puuskahdus, ja joudun naurukohtauksen valtaan.

 

 

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.