Pyynikillä riehaannutaan kolmeen näytelmään

-Talvikaudella Tampereen teatterilaitokset ovat toistensa kirittäjiä ja kilpailijoita, mutta kesällä asiat ovat toisin, hymyilevät tirehtöörit Otso Kautto ja Mikko Kanninen. Ensimmäinen kauden kolmesta esityksestä Pyynikin kesäteatterissa saa ensi-iltansa jo 16.6. Tohvelisankarin rouvassa on mukana näyttelijöitä, lavastustaa ja tekijöitä niin TT:stä kuin TTT:stä. Yhteistyön painopisteitä Pyynikin produktioissa vaihdellaan vuosittain. Ja muutenkin mallia muutetaan sen mukaan, mitä ”harjoittelukesänä” havaitaan.

Maria Jotunin näytelmää ohjaa monitoiminen Antti Mikkola. Hän on muun muassa ohjannut Tallinnassa sellaisen Macbethin, jossa valtataistelu heivahti avantouintiseuraan – koska yhdistyksissä tapahtuu ihmeellisiä asioita. Nyt klassikon modernisointi ei tuntunut tarpeelliselta. Tekstiin on tehty ”pientä ohennusta” mutta kajoamatta Jotunin puheenparteen ja poljentoon. Alun perin näytelmä oli nimittäin kolmiosainen. Pynsällä yleisöä ei juoksuteta väliajalla kahta kertaa.

-Jotunin kielessä on liikettä ja sohaisua, Mikkola toteaa, ja mainitsee jo nimessä salakuljetetun naisasian. Nimihenkilö ei ole tohvelisankari vaan rouva.

-Kun nainen sanoo ääneen haluavansa seksiä, rahaa ja rakkautta, niin se luo hyvän lähtökohdan komedialle.

Tätä suorasuuta esittää Piia Soikkeli, hykerryttäviä mieshahmoja luovat Tom Lindholm ja Ola Tuominen. Mukana on myös nuorta näyttelijäpolvea, juuri valmistuneita tai kohta koulusta vapautuvia.

Toisenlaista ilakointia framille tuo Pesänjako 9.7. alkaen. Käsikirjoittaja Ville Pusa – Sami Hintsasen ja Jani Karvisen ohella – haastaa yleisön laulamaan ja tanssimaan läpi heinäkuun: Pesänjaossa pelataan myös karaokella. Siihen houkuttelee Tuure Kilpeläisen&Kaihon Karavaanin musiikki. Pusa demonstroi Autiosaarta, ja vetoaahan se: Jos sä tykkäät, ni lähekkö baariin… Pesänjako voi olla vakavaa draamaa oikeassa elämässä, mutta näyttämölle siitä irtoaa vielä vähän lisää, jos jonkinmoista asianajajaa tai hoivakodin asukasta, mutta naurun kanssa. Kesäkomedian näyttelijäkaartissa ja Marika Vapaavuoren ohjauksessa mm. Lari Halme, Sari Siikander, Ville Majamaa ja Mari Turunen.

Heti juhannuksen jälkeen voi mennä lasten kanssa tai ilman seuraamaan, keitä ovat Supermarsun vieraat viemäristä. Paula Norosen supersuositun kirjasarjan uusimman teoksen dramatisoi näyttämölle Marika Heiskanen. Tuukka Huttunen ohjaa Teatteri Siperian yhteistyöesityksen.

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.