Pikkuporvareita ja suurtaitureita

Ai Gorkin pohjalta ponnistaen? Nätyn esitys Pikkuporvareista ulottuu sellaisiin sfääreihin, että kunnia kuulukoon tyyten toisen vuosikurssin opiskelijoille ja heitä luotsanneelle käsikirjoittaja-ohjaajalle Antti Haikkalalle. Riemastuttavaa, vaikka ja koska joutuu myös ajattelemaan ja menemään itseensä. Sukupolvien väliset suhteet nousevat roimasti framille, kun teos kohdistettiin erityisesti nuorisolle – mikä minusta oli turha rajaus. Telakalla tapahtuva vierailuesitys Pikkuporvareita on mielestäni oikein terveellinen vanhemmille. Harmi vaan, että harvoista esityksistä loputkin kariutuivat koronaan, toivottavasti ei kokonaan:

-Koska siinä on loistavat tekijät ja näyttelijät, joukon etunenässä huikea Kristiina Karhu

-Koska siinä on menevää musiikkia Nuutti Vapaavuorelta

-Koska kekseliäs Antti Haikkala on väsännyt myös laulujen sanat lahjakkaasti.

Aiheita puolentoista tunnin vyörytykseen kertyy niin sukupolvista kuin sukupuolista, luokkaeroista, hajallisen ajan ilmiöistä, on nostoja sieltä täältä, mutta niin ovelasti, ettei tullut tunnetta ”tuotakin vaan huitaistiin”, pikemmin että ”tuonkin hoksasivat”.

Muun muassa nykyään yltyneet ruokajonot tuodaan mukaan laulaen. Kun katraan isähahmo on juuri kieltänyt ironiset huomautukset talossaan…”Nyt puhkeamme lauluun, kun jonotamme ruokaa. Kerran luimme uutisen, että jossain nähdään nälkää. Kaikki on niin hyvin, ei me olla köyhiä – paitsi mä, paitsi sä…”

Väestöräjähdys saa osansa yksinäisyyttä potevasta tytöstä, joka ulvahtaa siitä, miten maailmassa on liikaa ihmisiä, mutta hänelle ei ole löytynyt yhtä ystävää. Bitcoin-miljonääri opettaa siivoojalle lakaisemisen meditaatiota, koska hänestä on ikävää nähdä pantteri häkissä, siivooja joka ei pidä työstään. Miljonäärimeditoijalle raha ei ole merkityksellistä, hän vaan hengittelee. Siivooja haluaa eritelisän palkkaan.

Entinen mutta niin kätevä nimi jäänee elämään, Näty on varsinaisesti siis Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelma. Nyt oli kyseessä osa opintokokonaisuutta Dynaaminen näyttelijä.

Dynamiittia riitti. Tämä biitti ei saa jäädä tähän!

Näyttämöllä Henriikka Heiskanen, Esme Kaislakari, Kristiina Karhu, Aino Karlstedt, Kasperi Kola, Emmi Ranta-Ojala, Lasse Viitamäki, Senna Vodzogbe

Kuvat Petteri Aartolahti

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.