Iranilaisen Nassim Soleimanpourin kerrassaan omaperäinen konsepti esitykseen, joka käsittelee kieltä ja kommunikaatiota, vierautta ja toiseutta, on osuva: Nassim ei puhu mitään, ei aluksi ilmaannu esiinkään, näyttelijällä ei ole vihiä käsikirjoituksesta, eikä yleisö tiedä, kuka juuri tänään esiintyy – ellei ole nähnyt jotain hermoilevaa tyyppiä eteisessä tai huomannut lavalla odottelevaa laatikkoa, jonka reunassa nimi lukee.

Torstaina haasteen otti vastaan näyttelijä Antti Laukkarinen, aitona omana itsenään, ilman roolia. Tilanne kihelmöittää kaikkia, ja yleisö on heti mitä ilmeisimmin näyttelijän tukena. Komediateatterin toimitusjohtajaakin tarvitaan, Teemu Ojala saattelee homman käyntiin. Perjantain uskalikko oli Minna Hokkanen. Teatterikesän tiimi oli miettinyt näyttelijät, joita lähdettiin huhuilemaan mukaan. Sitten ilmoitettiin vaan aika ja paikka.

Nassim on käännetty yli 25 kielelle. Kielen merkitys korostuu, koska Nassimin äidinkieli on farsi, mutta farsiksi näytelmää ei ole koskaan esitetty. Nassimin äiti ei osaa muuta kuin farsia. Nassim on luvannut, että äitikin hänen tekemisisensä vielä kuulee. Huumorin ohessa häilyy haikeus, äidinkaipuu ja isänmaanikävä. Nassim asuu nykyään Saksassa, vaikka aikoinaan juuttui nalkkiin kotimaassaan Iranissa, koska kieltäytyi asepalveluksesta.

Nassim Soleimanpour ohjeistaa ja ojentaa siis takahuoneesta projektorin avulla näyttelijää, joka lukee tehtävät ja korjaukset valkokankaalta. Tilanne elää koko ajan, yllättää koko ajan, ja yleisesti ottaen naurattaa koko ajan, mutta osaa riipaistakin.

Nassimilla ja Antilla on pieni teehetki backstagella, mutta he palaavat näyttämölle yhdessä, ja kohta alkaa farsin kurssi kolmelle vapaaehtoiselle yleisön joukosta. Esimerkiksi ummikon pakolaisen osa maailmassa pitäisi käydä selväksi. Tässä kohtaa suomea maahanmuuttajille opettava blogisti siirtyy hetkeksi omiin sfääreihinsä poimimaan ideoita, hups, mutta muutoin esitys oli täydellistä yhteisen läsnäolon taikaa!

Kuva David Moneith-Hodge/Teatterikesä

PS Nassim Soleimanpur muistuttaa muuten olemukseltaan häkellyttävästi toista iranilaista, eli ohjaaja Jafar Panahia, joka esiintyy mm. elokuvassaan Taxi Teheran.

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.