Kallis hinta

Kuvat: Tapio Vanhatalo/HKT

hinta 4 rivissä.jpg

Arthur Millerin kirjoittama ja Paavo Westerbergin ohjaama Hinta Helsingin Kaupunginteatterissa: Havahduin huomaamaan, miten paljon olen viime aikoina nähnyt uusinta tai uudehkoa teatterituotantoa, ollut useimmiten enemmän kuin tyytyväinen näkemääni, mutta miten “virkistävänä” kokee sitten vanhan kunnon kamarinäytelmän – huolimatta siitä, että välillä vängätään yhtä ja samaa. Varsinaisesti kuoritaan väkevästi ja ovelasti vuosikausien mittaan kertynyttä vyyhtiä. Monikerroksisuus käy ilmi jo nimestä. Hintaa veivataan isän jäämistön eli 16 vuotta ullakolla pölyttyneen huonekaluröykkiön äärellä, eikä kulisseja tarvitse tässä esityksessä vekslata eikä videoita pyörittää. Pyöritellään psykologisia kuvioita, joissa hintaa kysytään elämän valinnoille, hintaa uhrautumiselle ja uhriutumiselle. Entä mihin asti voi antaa anteeksi?

Huonekalujen arvioitsijaa odotellessa poliisiveli Victor ja hänen vaimonsa Esther puivat liittonsa lastia ja raha-asioita, sitten seuraa hykerryttävä arviointi, jonka ansiosta varsinainen veljesvääntö odotuttaa itseään toiseen puoliaikaan saakka. Jäämistön arvioinnissa herkutellaan tyypillä, joka löytyy randomisti puhelinluettelosta, käy ilmi, että ikivanhasta luettelosta: Gregory Solomon on 89-vuotias.

solomon ja victor.jpg

Sillä välin kun Solomon koputtelee kananmunaa hiukopalaksi voi miettiä oman suvun henkilösuhteita ja perunkirjoitusta. Kunnes näyttämölle astuu se menestynyt kirurgiveli, joka on jo etukäteen rankasti syyllistetty. Mutta hurraa, hyviksiä ja pahiksia ei tässä näytelmässä olekaan, ei yksioikoisia ihmiskuvia.

Veljeksinä intensiivisesti ottelevat Eero Aho ja Santeri Kinnunen; tämän vaimona ja veljesten sovittelijan on Aino Seppo, mehevänä Solomonina Esko Salminen. Sivuhuomiona tulkoon mainituksi, että Estherin paheksuttu alkoholismi oli outoa, kerkesi kyseisen session aikana, ennen pariskunnan elokuviin menoa, olla sekä humalassa että selvitä siitä monen monta kertaa…

Samaistumispintaa – ellei suorastaan tarttumapintaa jo kotimatkalla – löytää Hinnasta luultavasti jokainen, tavalla tai toisella. Totaalisen toisella tavalla menee Tampereen Teatterin Sademiehessäkin parhaillaan. Myös siinä kaksi veljestä on isän kuoltua perinnön äärellä. Molemmat esitykset suositeltavia!

hinta1 miekat.jpg

 

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.