Nyt naksahti miljöö kohdilleen, kuin osaksi sisältöä: Kansallisteatterin Vanhat mestarit väänsivät taiteesta vängästi Sara Hildénin taidemuseossa. Koolla ovat musiikkiarvostelija, kirjailija-filosofi ja vahtimestari, alun perin Wienin Taidehistoriallisessa museossa Jacobo Tintoretton Valkopartaisen miehen äärellä. Romaanin Alte Meister kirjoittaneen Thomas Bernhardin tyylikeinoja ovat toistelu ja paisuttelu. Rakenne on kuin fuuga musiikissa, ja Bachin fuuga soikin taustalla. Kansallisteatterin konseptin on laatinut Minna Leino, lavalla Hannu-Pekka Björkman, Markku Maalismaa ja Hannu Kivioja.

Musiikkiarvostelija Reger vahvistaa stereotypiaa kriitikosta, joka jotenkin epäonnistuneena kyynistyy ja teilaa vähän kaikkea muiden aikaansaamaa. Hän etsii vain virheitä mestarien teoksista, olipa kyseessä minkä alan taiteilija tahansa.

Maalarille vaikeinta ovat kuulemma kädet, ja Valkopartaisen miehen kädet ovat siis aivan epäonnistuneet.

Maailma ja ihmiskunta on käynyt Regerille sietämättömäksi. Kuolemanjälkeinen helvetti on suorastaan idylli verrattuna nykyiseen helvettiin.

Jokaisesta Regerin lausahduksesta alkaa parjaamisen vyöry, joka kilpistyy niin, ettei nauramatta voi kuunnella. Itävallan merkittävimpiin kirjailijoihin kuulunut Stifter oli proosan tuhertaja, mauton väljähtynyt ja jonninjoutava. Heidegger on varas, joka muutti filosofian kitschiksi ja niin edelleen.

Sitten, auta armias, kun äijät äityvät filosofoimaan käymälöiden tolaa eri puolilla maailmaa…

Reger on käynyt Valkopartaisen miehen edessä istumassa 36 vuoden ajan, joten penkki ikään kuin kuuluu hänelle. Lisäjuonne syntyy, kun eräs walesilainen kököttää siinä.

Koko sessio pohjustaa sitä seikkaa, että Reger on valinnut sättimisperintönsä jatkajaksi mitään julkaisemattoman kirjailija Atzbacherin, ja haluaa pyytää tätä kanssaan kammottavaan Burg-teatteriin – jossa esitetään tietenkin kaamea näytelmä. Vanhat mestarit on kaikkea muuta kuin kaamea näytelmä, jopa virkistävä, suorastaan mullistava. Että miten näin eleettömästi ja keskittyneesti tehdään komediaa.

Kuva: Mitro Härkönen/SK

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.