Vähemmän ihminen

Esityksen otsikko esitettiin kysymyksen muodossa, kun seinälle oli heijastettu Donald Trumpin ja Äiti Teresan kuva. Onko Trump vähemmän ihminen?

Sekosin laskuissa, kun meinasin listata, montako episodia Teatteri Siperian esitys Vähemmän ihminen sisältää. Katkelmallinen menetelmä sopii siinä mielessä hyvin ostariteatteriin, että mahdollisuuksia mahtipontisiin lavasteisiin ei hirveesti ole. Tätä nykyä Teatteri Siperia on löytänyt kodin Kauppakeskus Ratinasta.

Haaste on kiva ja kova. Fragmentaarisuuden vaarana on siirtyä luennoimaan tai ryöpyttää sälää niin, että vaan vilauttelee. Mutta ajassa kiinni ollaan. Tämmöinen ryhmä ja tuotanto saa melko tuoreita terveisiä somesta mukaan, ja seinälle suurennettuna, kuten Sanna Marinin ”Nyt ei mennä sinne mökille” tai perussuomalaisten Juha Mäenpään kesämiete: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa.” 

Aluksi videolla kulkee myös sitä vilinää, mistä olemme juuri astuneet valkoisten seinien suojaan. Vain verho erottaa meidät kauppakeskuksesta. Ihan jännä tunnelma.

Vauhdikkaasti etenevä kohtaustarjoilu alkaa. Asetelmat kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välillä, enemmistön ennakkoluulot vähemmistöjä kohtaan jne. Paljon kaluttua asiaa, mutta yllätyksiäkin. Vammainen pyörätuolissa ei automaattisesti ole se poloinen hyvis. Voi olla myös rasisti ja kohdella ystävällistä avustajaansa tosi huonosti. Syykin annetaan: Risto luulee ja uskoo joutuneensa pyörätuoliin ulkomaalaisen kolmikon pahoinpitelystä.

Syytettyjen penkiltä ei säästy suomalaisäitikään ruokakaupassa, vain mamupoloinen spanielinkatseellaan säästyy. Hänen uhrinosansa pysyy ilman yllätyksiä. Ei saa töitä, syrjintää vaan. 

Yleisöä ”kovistellaan” varsin leikkimielellä kysymyksillä: Montako fasistia siellä istuu? Montako nationalistia? Entä äärioikeistolaista tai perussuomalaista? Sisäänpäin mennään myöhemmin: Ehkä mekin tässä,  jotka puhumme suvaitsemattomuudesta, vahvistamme vain samanmielisten ajatuksia.

Kun framille on heitetty myös vihapuhe, nettikiusaus, toissukupuolisuus ja terrorismiin heivaantuminen, alkavat lopulta pitää palaveria Greta Thunberg, Jeesus ja Hitler. Viimeinen kysymys kuului: Mitä Jeesus sanoo Hitlerille? Ja vastaus on myös kysymys: Voiko olla enemmän ihminen?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tuukka Huttunen ja Marika Heiskanen, Lavalla: Pekka Heikkinen, Moona Ranta, Behnam Fard Sanei, Vera Veiskola, Anna Kankila.

Kuvat: Moe Mustafa

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.