Vietin naistenviikkoa synnyinseudullani Juvalla. Mustikoita oli metsässä niukasti, mutta kylillä sentään naisten asiaa ja kesäteatteria miellyttävässä miljöössä. Kuninkaankartanon teatteri on perustettu entisen luomututkimuskeskuksen Partalan pihapiiriin, missä yhä sijaitsee tryffelikeskus, museo, galleria – sekä kauppa-aitta täynnä näyttelijä Pauliina Hukkasen hienoa korutaidetta.

Sari Havaksen käsikirjoittama Terapian tarpeessa jälleen on toinen osa keski-ikäisten naisten kipuilusta ja selviytymiskeinoista. Ensi-ilta oli jo kesäkuun puolella, ja esitykset jatkuvat Puumalan Sahanlahdella.

Onneksi en ollut nähnyt Juvan lehden päätoimittajan kirjoittamaa ”mainostekstiä” siitä, miten innoissaan kunnanjohtaja taputti ja miten täpinöissään näyttelijät aplodeista olivat, koska oli harjoiteltu vain kaksi päivää… Hmm, saattaisi lipunostoa harkitseva miettiä, eikö minua varten enempää tarvitse treenata, ainakin kriittinen silmä ja korva terästynee.

Antaumuksella haluaisin synnyinkuntani kulttuuria kehua, mutta tässä yhteydessä sitä vaikeuttavat esityksen kliseet, jotka vaihdevuosista on jo estradeilla voihkittu, ero- ja puumavaiheet vitsailtu.

Sari Havas ja Pauliina Hukkanen esittävät terapeutti Aila Sydänvalon ja opettaja Kaisa Ala-Hämärän jälleennäkemistä neljän vuoden jälkeen. Pauliina Hukkasen energiatasossa näkyi kotikenttäetu: juuret Juvalla. Terapeutin rooli tarkentui vasta toisella puoliajalla, mikä selkeytti hommaa, joka aluksi oli sitä jälleennäkemisen vohkaamista.

Jotain uudenlaista kattaukseen jäi esityksestä odottamaan. Kattaus väliajalla jätti puolestaan Englannista kotiutuneen kommentaattorini suomalaisen pullan puutteeseen, vaikka Kaisa Ala-Hämärä puputti pullaa tämän tästä ja hyvällä omallatunnolla: Hän oli keksinyt, että vuosirenkaat vyötäröllä kuvastavat elettyä elämää eli yläpäähän sisäistetty viisaus vain vuosien varrella vähän laskeutuu. Asennemuutosta yhteen sun toiseen asiaan opetettiin.

Lisää asiapitoisuutta tuli mukaan tilastotiedosta, jonka mukaan avioparit puhuvat oikeasti keskenään noin 35 minuuttia viikossa. Tämä aiheutti varmaan ynnäilyä monen avioparin päässä, että ”mites meillä”

Luonnehdinnalla musiikkikomedia tarjoiltiin toki reipasta laulantaa. Tai hienoa tunnelmointia, kuten Pauliin Hukkasen esittämä Reunalla. Biisilistalle passasivat mainiosti myös Jäätelökesä, Autiosaari, räppi Väliaikaisesta ja niin edelleen.

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.