Nuoret musikaalitähdet tuikkivat Hällässä

”Uusi maa tuolla jossain, se kutsuu, matkaan vaan”. Jotenkin niin alkaa Jason Robert Brownin teos Songs for a New World, vähän määrittelemätön teos, musikaali vai konsertti? Potpurimainen musikaali tuli mieleen TAMKin taiteilijoiden pyörryttävän vauhdikkaasta esityksestä Hällä-näyttämöllä.  Petrus Kähkösen ohjauksessa alkuperäisversiota käännettiin sujuvilla siirtymillä musikaalin suuntaan. Samana pysyviä roolihenkilöitä ei kuitenkaan ole. Mutta runsaasti energistä porukkaa.

Songs for a new world on sävelletty 1995. Diginatiiveihin kuuluva poikani on syntynyt samana vuonna, lähellä millenniaalien elämänkuvioita. Eli hyvin varhain koulussa penättiin, mihin tähtäät, minkä linjan valitset, miksi aiot tulla. Tehokas pitää olla. Aihepiirin lähtökohtana on nuorten ihmisten ahdistus ja paine: “Osaatko päättää, päätätkö nyt vai pysähdyt?”

Rekvisiittana vilahtavat niin yo-lakki, papinkaavut, valkokauluspaidat. Muutoin lavastus on vähäistä, eikä enempää tarvitakaan. Toimistossa siirrellään paljon paperipinoja. Sitäkö elämä onkin? Kahvin voimalla arkea ja puurtamista. No saadaan saunapyyhkeetkin lauteille. TAMKin jengi on varsin hyvin hitsautunutta, monipuolisesti kehoaan käyttävää ja täynnä säkenöintiä. Nuoret loivat tosi luontevasti hälinää ja pölinää joukkokohtauksiin, saivat myös huumoria mukaan vinkeästi. Välillä suvantoa joutui jopa odottamaan. Ja sitten se tuli, vaikkapa romanttinen duetto ”Sut tahdon vaan”. Mutta entäs pikkujoulut, ne päättyivät joulupukin pajaan, missä joulumuorin ja pukin suhteesta oli romantiikka kaukana: ”Olen vaimosi, perkele”. 

Notre Damen kellonsoittaja ja Kinky Boots- Kähkönen ansaitsee ilman muuta isot onnittelut ohjausdebyytistä tämmöisessä palapelissä. Välillä tyttö huutaa/laulaa Jarin perään ikkunan reunalla, että ”Askel vaan”. Kohta Bronxin poika suree kohtaloaan slummissa. Ja kaikkea siltä väliltä.

Kavereiden kannustava joukko yleisössä loi tietysti tunnelmaa, mutta kaikkien muidenkin kannattaa panna TAMK Musiikki ja musiikkiteatterilaiset seurantaan. Tämänkertaista lahjakkuutta  esiteltiin talvilomaviikon ajan.

Kannustava loppunumero kuului ”Laulu tää tehtiin lohduttamaan, laulu tää uskon taas huomiseen palauttaa…”

+Orkesteri ahkeroi näyttämön takaosassa koko ajan: Aleksi Laukkonen, Joonas Mäyrä, Maria Lamminen, Jussi Uusitalo, Kalevi Reentie, Maria Turunen, Meri Kettunen, Aino Tiala, Emma Helinheimo

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.