kuva Kari Sunnari
Presidentin ja tytön alkukuva hätkäyttää. Tommi Raitolehto astelee Eino Salmelaisen näyttämölle täysin Urho Kekkosen olemuksessa hartioita myöten. Seuraavaksi presidentti astelee päättämään vuoden 1975 ETY-kokousta. Vakaan alun jälkeen Maarit Tyrkön kirjoihin perustuva ja Seija Holman näpsästi käsikirjoittama ja Tuomo Reunasen ohjaama näytelmä on paljon railakkaampi kuin osasin kuvitella.
Tommi Raitolehdon vastanäyttelijä Maija Lang tosin tuntuu liian teinimäiseltä typyltä, ikäerosta huolimatta. Onneksi presidentin seurueessa on monta muutakin seurattavaa, kun hän käy matkoilla, kalassa ja hiihtämässä. Ahti Karjalaisena Aimo Räsänen, Kalle Kaiharina Mika Honkanen, joka on myös mainio Aleksei Kosyigin. Janne Kalliomäelle lankeaa monta roolia, Kiiski-kertojan lisäksi jopa muotokuvamaalari Ilja Glazunov. Kekkosen pitkäaikaisena salajulkisena naisystävänä Anita Hallamana yrittää pärjätä Annina Ärölä. Hän saa myös mustasukkaisuuskohtauksen toimittajatytön takia. Kovin valmiiksi Urkin ja Tyrkön suhdetta ei tehdä, mitä nyt presidentti toteaa, että ”rakastan meidän ystävyyttämme”.
Koska Kekkonen tunnetaan naistenmiehenä, mainittakoon tähän väliin, että hän myös kunnioitti sairastelevaa puolisoaan Sylviä. Se otetaan esityksessäkin huomioon: ”Sylvi oli rauhan majakka minulle, ei koskaan moittinut, vaikeni vain.”
En ole lukenut Maarit Tyrkön kirjaa Tyttö ja nauhuri enkä Presidenttiä ja toimittajaa. Näytelmäversiosta kuullessani taisin ajatella, että mitä niitä vanhoja vellomaan. Mutta nyt olen tyytyväinen tietynlaisesta historiankertauksesta. Kostamus ja kaivoksen rakentaminen oli aikoinaan kova juttu kainuulaisille. Toiset kävivät hankkimassa talorahat, toiset joivat itsensä hengiltä.
”Kostamuksen kunniaksi kajautetaan Nälkämaan laulu. Minä olen koulupoika Kajaanista”, kailottaa Kekkonen jatkoilla. Ydinjoukko onkin varsinainen svengijengi laulamaan.
Urkki puolestaan vitsaili jopa sairasvuoteella, kertoili eturauhasvaivoissaan Englannin kuningas Edwardista, joka ohjeisti kruununperillistään: Tärkeintä on, että käyt kusella aina kun se on mahdollista.