Kolme sisarta Viides näytös Tampereen Työväen Teatterissa: Tsehovin Kolme sisarta sisältää neljä näytöstä, siispä valtion taiteilija-apurahaa nauttivan moniottelijan Jakob Öhrmanin teos on viides näytös, jossa maaseudulta Moskovaan kaihoavat siskokset lennätetään scifi-avaruuteen, missä he kohtaavat muukalaishirviön vuonna 2379.

”Karnevalistista estetiikkaa mustan komiikan filtterillä, eli viihdyttävää”, lupaili auteur Öhrman syksymmällä. Tietysti tulin uteliaaksi, vaikken Alien-elokuvaa ollut nähnyt, Kolmesta sisaresta muistin sen loputtoman kaihoamisen johonkin muuhun, muutokseen ja Moskovaan + Tsehovin ainaisen aiheen aatelin joutilaisuudesta: Työstä vieraantunut ylhäisö tuskin tajuaa tilaansa ennen kuin jokin uhkaa sitä. Varsinkin nykyaikana on selvinnyt tavallista lintukodon tuutijaa myöten, että ulkoinen uhka on mahdollinen, jopa monia yhtaikaa. En luettele niitä enää. Näytelmässä uhka on tuo monsteri. Se tarraa kiinni ja kaivautuu ihmisen sisälle kalvamaan.

Alku tuntui oudosti lupaavalta, kun jengi möyri, melusi, konttasi ja piehtaroi Marian nimipäiväjuhlien jälkeen, mutta kun kaaos jatkui jatkumistaan, en pysynyt kärryillä. Välillä sanoista ei saanut selvää, mutta tuskin olisin selvinnyt muutenkaan, tulihan repliikit tekstinäkin suuren osan aikaa, kuin elokuvissa ikään, mutta mihin katsoa, kun kamera kuvasi vielä heijasteita molemmille sivuille. Sain väliajalla vahvistusta siitä, että myös muu yleisö – ikään katsomatta – olisi kaivannut vähän enemmän avaimia esitykseen, jottei tuntisi oloaan kiusatuksi. Tekijöiden ja teatterin rohkeus ja riskinotto on tietysti hienoa ja kannatettavaa, mutta minun rajani tuli nyt vastaan.

Jakob Öhrmanin kimmokkeena toimi kuulemma ärsytys siitä, miksi siskot suostuivat elämään turhautunutta elämäänsä tekemättä sille mitään. Ihan hyvä pointti, mutta tämänkaltaiset mylläkät kuuluvat minusta teatterikoululaisten ”kokeilustudioon”. 

Janne Lounatvuoren ja rap-duo Sofan biisit olivat valopilkku teatteri-illassa – jota kaikki eivät jaksaneet viettää loppuun asti.  Nimi Sofa lyhentyy Sonja Kuittisesta ja Fanni Noroilasta. He olivat siis siskosten Olga ja Irina, Mashaa esitti 2021 valmistunut ja samana vuonna ttt-kiinnitetty Inke Koskinen. Niklas Vainion ääniefektit taistelukohtauksissa tai muissa kahinoissa olivat oivallisia.

Kuvat Ernest Protasiewicz

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.