Hyvät naiset ja herrat – ja kaikki siltä väliltä! Lolan tunnuslauseella aloitan myös tervehdykset Kinky bootsien ja katsomopaikkojen uudelle tulemiselle. Niitä juhlittiin värikkäästi ja vauhdikkaasti TTT:ssa perjantaina; glamouria lavalla ja glitteriä katsomossakin, tehdaskin erityisen hieno. Peter Ahlqvistin lavastus toimii kahdessa tasossa. Kun ylhäällä ährätään toimistossa, alhaalla biletetään.

Oma Kinky boomini alkoi Helsingistä kolme vuotta sitten, ja monia samoja sanoja blogikirjoituksestani voin käyttää omasta Tampereen ensi-illastani – joka siirtyi vuoden ajan kerta toisensa jälkeen. Esityksen taustavoimat ja pääosien esittäjät ovat niin ikään samoja.

Oodi kengille on myös vetoomus rakkaudelle, itsensä ja toisten hyväksynnälle, kaikkivoipaisimpana drag queen Lola ja hänen enkelinsä. Ikuisesti ihmettelen, miten miehet osaavat tanssia niin hyvin korkkareissa. 

Konkurssivalmiin kenkätehtaan perijä Charles on aika tavallinen tallaaja – paitsi Petrus Kähkönen laulaa epätavallisen komiasti – joka Lolan ansiosta keksii aukon kenkämarkkinoilla. Kun Lauri Mikkolan loihtima – ja entisestään jalostetumpi – Lola astuu yökerhon lavalle ja laulaa: Olen vapaus, olen vankeus, se on nimenomaan vangitsevaa! Täysin eri maailmoissa elävien miesten kohtaloita yhdistää isien vaatimukset ja määritelmät sille, mikä pojasta pitää tulla ja millainen olla, syntyy missio saada ihmiset hyväksymään toisensa sellaisenaan. Kinky Bootsin tekijät ovat onnistuneet kokoamaan kimalteen alle kiitettävästi ja jopa koskettavasti sekä asiaa että tarinaa.

Kun Lolan ja Charlien yhteistyö meinaa haaksirikkoutua, Charlie soittaa nöyrästi lentokentältä Lolan vastaajaan, että jotain puuttuu, kun Lola puuttuu. Siltä se tuntui katsomossakin. Mutta siis taitavaa ja sujuvaa tekemistä joka osa-alueella. Ohjaaja Samuel Harjanne onkin ehditty jo etabloida Suomen musikaaliguruksi, tarviiko siitä sen enempää. Maskeeraajilla on taatusti ollut tässä enempi hommaa kuin keskimäärin; naamioinnin ja kampausten suunnittelun haltsaaja on Henri Karjalainen.

Rakasta itsees, arvosta itsees -loppubileisiin yhtyy lähes koko katsomo.

Kuvat Kari Sunnari

PS Samoihin aikoihin Tony Awards -tapahtuman tuottaja otti yhteyttä ja pyysi Tampereen Kinky Bootsia edustamaan Suomea musikaalien Oscar-gaalassa. Se tapahtui videotervehdyksellä.

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.