Meksikolainen kuvataiteilija Frida Kahlo astui torstaina TTT:n näyttämölle tanssimaan ja laulamaan täksi kevääksi. Elsa Saisio eläytyy täysin voimin dramaattiseen elämään ja laulaa kuin latino, aivan häkellyttävän upeasti. Useimmat esityksen laulut lauletaan ihanasti espanjan kielellä.

Frida kutsuu suurta rakkauttaan taidemaalari Diego Riberaa luonnonvoimaksi, mutta sellainen hän on itse. Pentti Helin ei tällä kertaa niinkään ilmennä sitä, mikä teki Riberasta kaikkien ja varsinkin naisten juhliman valloittajan.

Jos joku pohjusti teatteri-iltaa Areenassa tv-sarjalla Frida Kahlon elämänvaiheista, niin tapahtumainkulku on hyvin selvää, ja muutenkin: Nopeat leikkaukset on oivaltavasti tehty. Ne ovat myös pakollisia. Kyse on sentään 30 vuodesta, joihin mahtui kärsimystä ja rakkautta kuin vuoristorataa. Kahlon elämänmatkaa varjostaa myös kuolema, joka näytelmässä kulkee nukettajan kuljettamana luurankona. 

Frida laskee elämässään olevan kaksi onnettomuutta, hänet pahoin vammauttanut raitiovaunu ja Diego. Jatkuvat kivut ja rakkaushuolet ovat näytelmän perusaineistoa, kuten myös taiteen monipuolinen merkitys. Se voi olla poliittista, tabuja rikkovaa, ja se voi olla hengenpelastus.

Diego Ribera vaikuttuu itseään yli 20 vuotta nuoremmasta taiteilijasta: “Minä maalaan, mitä näen. Sinä maalaat, mitä on sisälläsi.” Frida oppii kyllä huomaamaan, että hän ei ole Diegolle yhtä ainutkertainen kuin Diego hänelle, lähes pakkomielteisesti, toivoo vain, että jonain päivänä tämä rakastaisi yhtä paljon.

Ohjaaja-käsikirjoittajan Anne Rautiaisen oiva taktiikka tämänkaltaisen ristiriitaisten henkilöiden teokselle on tiivistää ja minimoida teksti, antaa musiikin ja tanssin puhua. Varsinaisena laulajana toimii ja ansioituu Petra Karjalainen, tanssijat tulevat Tampereen Konservatoriosta. 

Hienot näyttämökuvat ja Meksikon alkuperäiskulttuurin värit innoittavat. Eri osa-alueet toimivat hyvin vaikka pienemmästi kuin perinteisissä suuren näyttämön suurten joukkokohtausten esityksissä. Se tuntuu freesiltä.

Kuvat Kari Sunnari

Koreografia Liisa Ruuskanen
Tanssikapteeni Soile Ojala
Lavastus- ja pukusuunnittelu Marie Antikainen
Valosuunnittelu Janne Teivainen
Äänisuunnittelu Antti Puumalainen
Videosuunnittelu Matias Ojanen
Yhteistyössä Tampereen Konservatorio

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.