Come From Away nimi viittaa siihen, että kaukana kotoa olevat hädänalaiset ihmiset tuntisivat olonsa edes joten kuten kotoisaksi. Solidaarisuus on nyt päivän sana muissakin yhteyksissä kuin Tampereen Työväen Teatteriin tulleessa musikaalissa. Tosin meillä on ukrainalaisten kanssa hiukan toinen suhdeluku kuin Ganderissa Newfoundlandissa: Hervantaakin paljon pienempään 9 300 asukkaan lintukotoon tulee kertarysäyksellä melkein saman verran lisää. Nuo yläilmojen tulokkaat eivät tiedä, missä ovat ja miksi. Ahdistus oli valtaisaa myös siellä, missä talot eivät sortuneet.

Terrori-isku World Trade Centerin torneihin tapahtui 2001. Kymmenen vuoden kuluttua tapahtumista kehrättiin pienimuotoinen esitys, joka sittemmin paisui Broadway-musikaaliksi ja johon on haastateltu tosielämässä mukana olleita ihmisiä. 

Ganderilaiset ryhtyivät toimiin heti, kun koneita alkoi laskeutua kentälle. Kaikki muu sai jäädä sikseen, kunnes suljetut ilmatilat aukeaisivat. Viidestä päivästä ensimmäiset 28 tuntia saattoi kulua lentokoneessa. Siinä ajassa ehtii tutustua, jopa rakastua. Jonna Järnefeltin ja Mika Honkasen esittämä pariskunta on nähnyt musikaalin 95 kertaa. Jokainen kerta kuuluu olevan Dianelle ja Nickille kuin vihkivalan uusiminen. 

Come From Away poimii siis muutaman ihmisen matkalaisista ja auttajista lähempään kerrontaan, mm. antaumuksellisen pormestarin, jota esittää Jari LeppänenNina Tapio vierailee American Airlinesin ensimmäisenä naislentokapteenina, Heidi Kiviharju on eläinaktivisti, joka pitää huolta lentokoneissa olleista eläimistä, harvinaista simpanssia myöten. Petra Karjalaisen roolissa palomiespoika New Yorkissa on tavoittamattomissa. Pakkolaskuun joutui porukkaa kaikkialta ja kaikilta kielialueilta. Niin ohjaaja Samuel Harjanne kuin osa näyttelijöistä pääsi puheisiin kyseisten henkilöiden kanssa, myös entisen pormestarin, Claude Elliotin.

Aiheensa puolesta harvinainen musikaali on harvinainen siinäkin mielessä, että lavasteet pysyvät samoina alusta loppuun. Tunnelmat vaihtuvat silti, valoilla. Raikasta. Pitänee laskea samaan raikkauteen se, että lentokoneen ja bussin esittäminen tuolien kanssa vaikuttaa lähinnä lastenhuoneen leikiltä. Rytmikästä se ainakin on, kuten koko ilta.

Jännästi porukka sai aikaan ahtauden paniikkia ilman mitään seiniä. Paniikin seurauksena joku ehkä miettii: Miten minä toimisin? Kuinka kestäisin? Resilienssi on se toinen päivän sana, sietokyky ja selviytyminen. Myös auttajia auttaa auttaminen. Ganderilaiset ruokkivat ja majoittivat muukalaisia ylenpalttisesti. Saska Pulkkisen esittämä selviytyjä Kevin Tuerff pani hyvän kiertoon perustamalla Pay It Forward 9/11 -liikkeen. Ideana on tehdä kolme hyvää tekoa aina syyskuun 11. päivä, ja toivon mukaan kukin kohde tekee jatkossa samoin…Ehkä jokainen katsojakin jatkaa hyvänkierrettä??

Kuvat Kari Sunnari

Suuresta ja suurenmoisesta joukosta lisätietoja osoitteesta: https://ttt-teatteri.fi/program/come-from-away/#tekijat-ja-nayttelijat + kannattaa hankkia myös käsiohjelma, jonka ovat ansiokkaasti toteuttaneet Sari Andersson ja Maarit Saarelainen

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.