Berliinin paheellisuus Mansessa

 kuva teppo järvinen

dsc_2940.jpg

Broadway-musikaali Cabaret on minulle nostalginen sekä elokuvasta että Kom-teatterista. Toisessa mieliinpainuvin oli Liza Minnelli Sally Bowlesina, toisessa Pekka Milonoff  Kit Kat -klubin seremoniamestarina. Komin esitys teki vaikutuksen, vaikka puitteet ja tekniikka tuolloin viime vuosituhannella olivat ihan toiset kuin TTT:n isolla näyttämöllä nyt. Hienoja näyttämökuvia ja rytmin vaihtelua syntyy niin kabareejuhlinnasta kuin kirjailijanalun ullakkoluukusta. Kit Kat -klubilla roihahtavat rakkauden lisäksi myös tulet, kun kaiteet syttyvät palamaan sodan symboliikkana. Ullakolla puolestaan kiihkeitä kohtauksia järjestävät tähdeksi tavoitteleva ”tanssitaiteilija” Sally Bowles = Emmi Kaislakari sekä tuskaillen kirjailijaksi tavoitteleva Clifford Bradshaw = Juha-Matti Koskela. Myös seremoniamestarina toimiva Antti Lang hoitaa tonttinsa siihen malliin, että tässä yhteydessä en alun nostalgiatunnelmistani huolimatta jatka laulua ”Oi niitä aikoja”, biisi ja toivotus on nyt  ”Willkommen, bienvenue, welcome” – joka muuten vetosi myös parikymppiseen räppäriin vieressäni!

Historiankirjansa lukenut kommentaattorini kyllä sanoi, että ihan kuin natsit olisivat olleet vain lisämauste, hakaristejä koreografiassa. Hän oli lukenut Cabaretia kuvailtavan järkyttävän tärkeäksi aiheeksi Hitlerin valtaannousun aikaan.  ”Miksi ei musikaaliin olisi voinut ladata lisää sielua ja syvyyttä, tuskin olisi tehnyt esitystä huonommaksi kenellekään viihdettä kaipaavallekaan. Nimittäin kaikki muu toimi hyvin: Musiikki, tanssit, näyttelijät, lavasteet.”

Minuun teki vaikutuksen myös valojenkäyttö. Onnittelu suunnittelusta kuuluu Juha Haapasalolle. Myös koreografia pani tarkistamaan käsiohjelmaa: Osku Heiskanen.

Ohjaaja Tiina Puumalainen kertoo, että Cabaret on pitkään ollut hänen unelmansa. Vasta nyt se toteutui. ”Onneksi, sillä nyt tuntuu siltä, että lopulta kaikki osui kohdalleen Työviksen rakkaan ensemblen kanssa.”  Hänen tuntumansa osuu ja uppoaa varmasti moniin – ja tiimin yhteys on taatusti uskottavaa. Ajankohtaisuuskaan ei jää kliseeksi. Juhlinnan ohessa kulkevat teemat liittyvät kansallisuusaatteen kohoamiseen ja etnisiin konflikteihin. Ikuisuusaiheen kertoo pelkkä laulu Mani mani: Raha maailmaa pyörittää.  

PS Työviksen uuteen palveluun kuuluu, että käsiohjelmaan voi tutustua etukäteen verkossa, eli täältä löytyvät tarvittavat lisätiedot, Schneiderit ja Schultzit sun muut sankarit, rooleissaan vahvoina  

 

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.