Minimoin dekkarisarjojen seuraamisen teeveestä silloin, kun totesin ykskaks itselleni, että ihan sama, kuka on murhaaja. TTT:n dekkarikomediassa ei tarvitse arvailla semmoisia. Pankkiryöstäjä on heti selvillä – mutta tekotapa ja kaikki siihen liittyvät kiemurat tuskin  juolahtavat heti kenenkään mieleen.

Tämä on ryöstö!n alaotsikko Komedia pankkiryöstöstöstä tarkoittaa kyllä farssia, jossa ovien lisäksi paukkuu epäkuntoinen sänky. Siitä huolimatta homma sisältää uudistettua farssia. Yhdistävänä tekijänä vanhanajan humpsutuksiin on yhä se, että viihdettä viihteen vuoksi, ilman syvällisen sanoman syövereitä. Kerrankos sitä. Uskon nauruhysterian olevan ihan terveellistä. Antautuminen on helppoa, kun on ammattilaiset asialla. Joskin piinalliseksi meni pitkittynyt mappi-keppi -pamputuskohtaus. Minuun sattui, vaikkei näyttelijää satutettukaan oikeasti. Suorastaan nolo käsiskömmähdys oli sulloa sulhanen homon kanssa pimeään paikkaan, missä tämä ei sitten erottanut miestä naisestaan.

Juonta enemmän jännitystä dekkariin tuo ohjaaja Tommi Auvisen ja lavastaja Hannu Lindholmin keksinnöt, varsinkin ilmastointikanavat lavan reunoilla ja yläpuolella. Välillä näyttämö on niin vinossa, että luulin hetken taustalle heijastetun videokuvaa. Ei, näyttelijät liikkuvat siellä vaijerien avulla. Kuulostaako hataralta selvitykseltä? No menkää itse tsekkaamaan, miten Puntti Valtonen pankinjohtajana ja Tom Lindholm poloisena apurina toimistossa pärjäävät.

Tässä näytelmässä rikollisia ovat lähes kaikki Aarne-apuria lukuunottamatta. Ja toheloitakin ovat, siten ne väärinkäsitykset saadaan sumppuun.

Vankilakundeista syntyy rikoskopla, pääroistona Tommi Raitolehto. Samuli Muje vetoaa yksinkertaisimpana tollona varsin hyvin – kuten kyllä muukin tasavahva joukko: Heidi Kiviharju, Petra Ahola. Janne Kallioniemi, Verneri Lilja. Saska Pulkkinen tekee bravuurinsa kolmena kosijana yhtaikaa, antaa samalla itselleen turpiin ja tuottaa näin yhden farssia freesaavista kohtauksista.

Mikko Koivusalon kääntämistä on kehuttu siitä lähtien, kun TT toi lavalle Näytelmän joka menee pieleen. Käsiskolmikkokin on sama: Henry Lews, Jonathan Sayer ja Henry Shields. Turkulainen Koivusalo tuo kyllästyttävän Tre-Tku -skaban ihan kivasti esiin, kun äiti arvuuttelee poikansa miniäongelmaa:..eiku en laitakaan sitä tähän..

ryöstö2.jpg

KUVAT KARI SUNNARI

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.