Yleisönsä hyvin löytänyt Action Hero Kellariteatterissa sai jatkoaikaa kevätkaudelle. Näin sen vasta viime vuoden viimeisenä iltana – mikä oli erittäin sopiva ilta: Tulitusta ja iloa juuri ennen ilotulitusta Ratinassa. Action Hero alkaa tosiaan aseet tanassa papattaen. Kyseessä on nuoren polven käsikirjoittajan Liila Jokelinin ohjaama esitys toimintaelokuvan teosta, muttei pelkästään siitä. Scifimäisen leffan teossa saa mukaan ympättyä monenlaista ajan hengessä olevaa aineistoa ja etiikkaa, vegaaniutta ja feminismiä. Oivallista on myös osoittaa huumorin keinoin action-elokuvien kuvastoa, sen naistyyppejä ja kliseitä. Huumorilla ja ironialla tapahtuu koko elokuvan tekeminen, kohtausten keksiminen ja muuttaminen, ongelmien ratkaiseminen…kun esim farmaseutti-näyttelijä lähteekin Juicen naiset -elokuvaan avustamaan. Ainoa mahdollisuus pikaiseen paikkaamiseen on isän introvertti naisystävä, joka tykkää seksuaalisesta väkivallasta. Harmi, kun läheisyyskoreografiin ei ollut varaa. 

Puolet tekijöistä on melko tuoreesti Teatterikoulusta valmistuneita, ja valmista on tullut – siinä määrin kuin valmista on olemassa. Inke Koskinen Riikka-ohjaajana ja pääosan esittäjänä Stellana pursuaa fyysisyyttä ja energiaa, kuten hänen vastaparinsa Pyry Kähkönenkin Petterinä/Stuna. ”Kukaan ei polta röökiä veden alla, mut me luodaan uudenlainen todellisuus”…Petteri innostuu kaikesta. Kaikkea kokeillaankin, kun leffakäsis mättää, mutta mielipide-erot ovat suuret, joko sukupolvien tai sukupuolten välillä.

Boomereita edustaa konkarinäyttelijä Jyrki Mänttärin rooli, ja notkeasti hoituukin. Rolf on elokuvaohjaajan miehisyyttä uhoava isukki. Hän kannattaa kunnon mäiskettä tyyliin “Toimintaelokuvassa miehuuden täytyy näkyä, pitääkö heti karsia, jos munakarva vilahtaa”. Tyttärelle toksiset alfaurokset ovat kapinan paikka. Napinaa syntyy ruokatunnillakin. Vegeaihe kehiin.

Karoliina Vanne saa kontolleen monenmoista roolia. Roolihahmojen luettelo kertoo myös näytelmän ”absurdihkosta” luonteesta: Scarlett-robotti, Paha Bitch, Rolfin naisystävä Lellu, farmaseutti Eeva. Jyrki Mänttäri hoitaa myös Pimeyden Lordin ja Menneisyyden Varjon. Näyttämömestari Anssi Lankinen astuu näyttämölle elokuvaajan hommassa. 

Lavalla myös lauletaan ja tanssitaan lahjakkaasti. Asetulituksen ynnä muun actionin vaatimista valoista ja äänistä on huolehtinut Niklas Vainio. Seuraavat esitykset tulossa tammi-helmikuun vaihteessa, pidä huivista kii!

Kuvat: Kari Sunnari

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.