RSOn luontoilta – linnut ja meri

Ralph Vaughan Williamsin kipinä teokseen The Lark Ascending oli runosäkeet ”Hän nousee ja alkaa kaarrella, hän vuodattaa hopeista sointinauhaa.” Britit ovat äänestäneet tuon nousevan kiurun useaan kertaan klassisen radiolistan ykköseksi!

Keskiviikkoillan konsertissa Tampere-talossa leivosen sointinauhaa vuodatteli Pekka Kuusisto RSO:n solistina, Nicholas Collonin johdolla. Solisti loisti suvereenisti, mutta niin orkesterikin. Radion sinfoniaorkesteri soittaa energisesti ja kommunikoivasti. Virettä ja vapautuneisuutta on lisännyt sujuva suhde vuosi sitten aloittaneeseen ylikapellimestariin.

Collonin ystävä Thomas Adés nivoi samaisen Williamsin leivosen ja kokonaisen lintuparven viime syksynä Adés-festivaalilla kantaesitettyyn Märchentänze-teokseensa. Säveltäjä kaavaili alusta asti esittäjäksi Pekka Kuusistoa, joka hoitaa niin liverrykset kuin alkuvoiman, tekee hiljaisuudestakin dramatiikkaa.

Kuva Kaapo Kamu/Tampere-talo

Radion Sinfoniaorkesterin luontoillan aloitti meri eri vuorokaudenaikoina, Debussyn La mer. Käsiohjelmasta sai vahvistusta eläytyä ensin meren heräilyyn aamupäivästä, iltapäivän ristiaallokkoon, lokkien kirkunaan, myrskyn nousuun. Bassot möyryävät, kun luonto näyttää voimansa.

Luonnon ja lintujen inspiroiman illan lopetti Sibeliuksen viides sinfonia. Sen sanotaan saaneen syntynsä, kun Sibelius oli haltioitunut näkemistään 16 joutsenesta, kirjaten päiväkirjaansa voihkaisun elämän suuresta kauneudesta.

Ohjelmakokonaisuus tässä ajassa oli osuva. Luontoäidin herkkyys ja voima paljastuvat joka teoksessa. Se myös havainnollisti erikulttuuristen säveltäjien luontokäsityksiä mainiosti. Väliajalla meni tuttavan kanssa melkein ornitologian puolelle, kun hän sanoi, että oli kyllä englantilainen leivonen, ei suomalainen, Sibeliuksen leivo. Minä miettimään, laulavatko kiurut eri lailla eri maissa, vai onko vaan niin, että Tuusulanjärvellä sävelkieleen vaikuttivat isommat linnut, kurjet ja joutsenet. Joka tapauksessa minä hengitän Sibeliusta. Olin enemmän kuin tyytyväinen molemmista ”ylimääräisistä”. Pekka Kuusisto soitti Humoreskin nr.4, orkesterin encore oli ihana Valse Triste jousille. 

Ja sama uusiksi tänään perjantaina Promseilla, virallisesti The Henry Wood Promenade Concerts Presented by The BBC. Yle Radio 1 lähettää sen klo 21.25 alkaen.

Kuva Anton Sucksdorff/Tampere-talo

Kyllä kelpaa Collonin viedä porukkansa kotikaupunkiinsa, jos vastaanotto Royal Albert Hallissa on yhtä huikea – harvoin olen nähnyt yleisön mölyävän ja taputtavan seisaaltaan sinfoniakonsertissa meillä päin niin kuin keskiviikkona. 

PS. Eturivissä soittanut viulistiveljeni vahvisti tuoreeltaan, että menestys oli myrskyisä myös Albert Hallissa. Sinne mahtuu 7000 kuulijaa, vannoutuneimmat prommerit osoittivat suosiotaan metrin päässä…Koskettava oli myös hetki, kun Pekka Kuusisto omisti osuutensa aiemmin tänä vuonna menehtyneille äidille ja veljelle.

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.