Stand up -lavalle ei kannata nousta, jos ei ole freesiä sanottavaa. Ja jokaisessa stand up -esityksessä olenkin uutta juttua kuullut – mutten koskaan niin tuoreesti ja hyvässä tunnelmassa kuin Tommi Vännin isännöimällä Sokko irti -klubilla Hervannan Cinolassa!

Isäntä juttelee alkusanoja lämpimästi ja luonnollisesti. Hän antaa myös mainiolla tavalla ohjeita näkeville esim siitä, että nähdä-verbiä ei tarvitse vältellä sokeiden kanssa, saatikka pyytää anteeksi. (Minut oli oma näkövammainen ystäväni koulinut jo kauan sitten. Hän naureskeli muun muassa sitä, että näkevä kaveri oli kadun kulmassa rupattelun jälkeen sanonut ”kuulemiin”.)

Saamme ohjeistusta myös alkoholin käyttöön tuossa tilaisuudessa, jossa myyntiä ei ollut. Vännin stand up alkoi jo viranomaisten kanssa – jos nimittäin tarinat olisivat kirjaimellisesti tosia. ”Pyysivät tarkkailemaan luvatonta alkoholin käyttöä. Lupasin pitää tarkkaan silmällä.” Isäntä antoi myös näkövammaisen näkökulman älypuhelimen jatkuvaan käyttöön, puolin ja toisin. Tästä eteenpäin aion myös seurata proosatekstiä, miten siinä sokean toimia, kuten oven avausta, käsitellään…

Nyt lopetan jopa viitteelliset paljastukset, koska seuraava klubi-ilta Cinolassa on edessä päin. Kannattaisi varata liput, vaikka siellä ei olisi ketään muita esiintyjiä, mutta siellä on: Ali Jahangiri ja Johanna Tohni. Nyt lavalle astuivat seuraavassa järjestyksessä:

Tao Lin Kiinasta, Ville Saarentola Lapista ja Etelä-Pohjanmaalta, Tommi Ylimmäinen Kemistä ja Oulusta, Arttu Järvinen sekä Iso A Anitta Ahonen suoraan Tampereelta. Paikkakunnat mainittu, koska niillä oli roolinsa jutuissa. Tommi Ylimmäiseltä poimin lisäksi kissasanastoa, kun itselläkin on joskus ollut trabelia kusimangustin eli karvamankelin kanssa.

Poliittisella osastolla perussuomalaiset saivat kyytiä, Halla-aho varsinkin, mutta isäntä muistutti väliajan jälkeen, että ”me emme vihaa teitä ihmisinä, teillä vaan voi olla paskoja ajatuksia”.

Rivo-Riitaksikin kutsuttu ja kukkaistytöksi valittu Iso A ei ollut sokerina pohjalla, vaan paljon parempaa ja vähemmän imelää, roisia välkkyä juttua toosan täydeltä, elämän tähänastisesta kirjosta plus suunnitelmista Toosanauha-keräyksineen. Hän esittäytyi sujuvasti myös näkövammaisille, puhui itsestään myös jumalan hylkäämänä kurtturuusuna. ”Onneksi osa teistä ei näe, siitä on kerrankin etua.”

https://www.airutlehti.fi/2020/airut-1-2020/tommi-vanni-itsevarmasti-sokea/

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.