Murasesta on moneksi Mansessa

 

 

veeti kallio, miika muranen, petra karjalainen

desiree trio.JPG

Jopas! Poikamaisella olemuksella varustettu Miika Muranen, 31, ohjaa parhaillaan harjoituksia TTT:n syksyn musikaalin Desirèe – Pieni yösoitto. Minun kaksi viimeistä kokemustani teatterissa ovat olleet Murasen ohjauksia, joissa on menty asia edellä ja rankasti. Tampereen Teatterin Tarpeettomissa ihmissä rakkaus vaihtuu väkivallaksi, Työväenteatterin Kaikki on kohta hyvin -näytelmässä rakkaus on aidsin takia määräaikainen. Desirèen lempeily on hempeämpää sorttia.

Havahdun, että musikaalejahan Muranen on nimenomaan urakoinut; My Fair Lady ja Myrskyluodon Maija Jyväskylässä, Chicago ja West Side Story Lahdessa. Niskavuoren naisten sovittaminen musiikkiteatteriksi tuntuu olleen erityisen mieluista. Nyt Miika Muranen kehuu niin vuolaasti Desirèetä, että on pakko kysyä: Miksi Pieni yösoitto – johon TTT:ssä on nostettu nainen eteen – on sitten jäänyt lähes tuntemattomaksi Suomessa, jos se on niin hyvä? (esitetty vainTurussa 2011) Ohjaaja uskoo syyn olevan syntyajankohdassa. Hairin aikakaudella 1970-luvulla epookkipukuinen A Little Night Music kalskahti vanhanaikaiselta. Tosin se pyöri Broadwayllä ja palkittiin Tony-palkinnolla. Tarinan perimmäinen alku on vielä kauempana, Ingmar Bergmanin romanttisessa komediassa Kesäyön hymyilyä, joka ansioitui puolestaan Cannesissa jo 1955. Juuri Ingmar Bergmanin nimi merkitsi Muraselle meriittiä, jonka vuoksi hän ajatteli, että ”ei se nyt ihan huttua voi olla”.

-Ohjaajantyö olisi kammottavaa, jos tekisi vain yhdenlaisia juttuja. On ollut hienoa tehdä painavaa asiaa, nyt on ihanaa mennä iloiseen rakkauden täyttämään maailmaan, samalla uusiutuu itse, hyväntuulinen Muranen sanoo. -Kyllä musikaaleistakin voi asian löytää, rakastamisesta ja sen vaikeudesta on taas kysymys. Voi myös viettää viihtyisää iltaa muuten vaan.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Muranen kävi lukion Tampereella ja teatterikoulun Helsingissä. Hän valmistui sekä ohjaajaksi että näyttelijäksi 2009, ja muutti pian sen jälkeen takaisin Tampereelle. Tämä tuntuu kuulemma ihan kotikaupungilta. Seuraavaksi hänellä on tiedossa kaksi opiskelupaikkaa: joko teatterin jatko-opintoja kaksi vuotta tai fysioterapeutin opinnot. -Fysioterapia tarjoaisi hengähtämistä teatterista paljon tekemisen jälkeen. En ole vielä päättänyt, Muranen hymyilee.

Aikamoinen aatos aallonharjalla, rispektii.

miika muranen1.JPG

MM – mansen mestari

 

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.