Aurinkoinen lauantai odotusta täynnä: Haen juna-asemalta Helsingistä tulevan kollegan kesäteatteriin. Korpelan kujanjuoksusta Komediateatterissa tuli omanlaisensa kiinnostava kokemus ihan siitä syystä, että se pani miettimään pintaa syvemmälle niin kesäteatteria kuin käsikirjoituksia – tai synnytti ainakin kysymyksiä:

Miltä näyttelijöistä tuntuu, kun dialogi ontuu? Kun jutunkuljetus on ennalta arvattavaa? Naurattaako esittäjiä itseään esittämänsä vitsit? 

Varsinkin kun tämä ikä-äijien teos sisältää sen sortin sovinismia, että nauraa rumille naisille. Saatiinpahan käyttöön termi Golgatan Olga. Näytettiin närhen munat, sananlaskuista lasketeltiin ”Kauneus on katsojan silmässä” ja laulunsanoista ”Itke vaan, se helpottaa”. Tämäntapaista ripottelua pitkin matkaa.

Ykskaks näyttämölle ilmestyy kauppaneuvoksen hieno leskirouva, kohta simsalabim-rahalaukku. Siitä alkaa kohellus, joka on ns. dekkariosuus. Niin pyssyt kuin pakoputket paukkuvat, kiväärikin välillä tanassa. Mukana kulkee myös ns. vakava osuus kierosta kunnallispolitiikasta herrahisseineen. Mutta sekin on niin kaluttua, ja jos kyseessä on esim syntinen kaivosteollisuus, ideana on, että sitten ilmaantuu nuori freesi ympäristönsuojelijatar, joka kohta puoliin saa pahan muuttumaan hyväksi.

Toimittajakommentaattorini on jo aikaa sitten kaivanut tablettinsa esiin ja selailee ihan muita juttuja. Hän ei missään tapauksessa ole ylenkatseinen eikä ryppyotsainen tyyppi, mutta ihmekiemurat eivät jaksa kiinnostaa, kun teksti koostuu kliseistä ja näytteleminen maneereista. Alexander Stubbin ”Sori siitä” on jo tosi vanha juttu, eikös vaan. Janne Kataja yllättää sinnikkäällä hupailun kannattelulla. Hän sopii tähän paljon paremmin kuin Tuttu jutun juontajaksi.

Katsomo on täynnä ja valtaosa yleisöstä elää kieltämättä mukana, nauraen suunnitelluin välein. Me kaksi nauroimme vähän väärissä kohdissa, mutta iloitsimme vilpittömästi selän takana hekottelevasta pienestä pojasta, joka kuului nauttivan esityksestä. Nautittavia olivat myös kahvion tuoreet pullat. Melko varmaan ne tulevat loppuunmyydyiksi jatkossakin.

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.