Tampereen Työväen Teatterin suuressa salissa kaikki ovat täpinöissään katsoneet kellojaan ja hiljentyneet kasvomaskiensa taakse ennen kuin mikään on alkanut. Sitten rokki rämähtää soimaan. Hamlet-karnevaali on käynnistynyt Gravediggersien voimalla – kitaristit pääsevät myös miekkailemaan soittimillaan!

Saska Pulkkinen sopii mitä parhaiten pääroolin haltijaksi. Onhan hänellä laulunlahjat mutta myös tanssijan taustaaa. Sen huomaa heti teoksessa, jossa on omanlaisensa liikekieli läpi illan. Pulkkiselta oudotkin liikkeet muuntuvat täysin luonnollisiksi. Ja eiköhän tämä akrobaatti ole joogaakin harrastanut, tulee moniulotteisesta hartiaseisonnasta mieleen. Petrus Kähkösen tunnistaa Rosencrantzin maskin takaa entiseksi ketteräiseksi kyttyräiseksi Quasimodoksi. Kuningaspari (Petra Karjalainen ja Jari Ahola) saa toki pysyä ryhdikkäänä. Hoviväki vipattaa käsiään kivasti viuhkana tämän tästä. Nyt ei puhutakaan koreografiasta; liikeidentiteetin takana ovat Tero Saarinen ja Satu Halttunen. Heti alkuun on mainittava myös puvut Eila Jouttunpään johdolla. Niiden värimaailma saa nautiskelemaan ruskaa odotellessa.

Hamlet-musikaalin pääkallosymboli sopisi periaatteessa symboloimaan mitä tahansa antiikin tragediaa, ruumiita tulee aina – mutta kaikissa ei ole sitä kuuluisaa kallokohtausta Ollako vai eikö olla. Minulle rock-Hamlet oli kokonaisvaltainen kokemus, johon olisi voinut kätkeä monen muunkin juonittelun, eikä se olisi muuttanut kokemusta – jos esittäjät ja säveltäjä olisivat pysynee samoina.

Aiemmin TTT:ssä kapellimestarina toiminut ja säveltäjäksi heittäytynyt Eeva Kontu tuntee talon laulavat lahjakkuudet. Petra Karjalainen sai väreet kulkemaan selkäpiissä, kun pääsi kunnolla sooloilemaan toisella puoliajalla. Toki alusta asti laulupuoli oli kunnossa. Nuori Ofelia-neito löytyi Nätyn Inke Koskisesta. Ofelian isänä valloitti räppäävä Pentti Helin. Koko teoksen isänä ja ohjaajana ja pitkällisen haaveensa toteuttajana toimi tirehtööri Otso Kautto. Uusi suomennos ja sovitus jää Michael Baranin ansiolistalle. Lahjakkaissa lauluteksteissä yhteistyötä tekivät Shakespeare, Baran ja Kontu.

Hamlet on maailman esitetyimpiä näytelmiä. Juonikertomusta?: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hamlet

Kuvat Kari Sunnari

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.