Armi Ratia herännyt henkiin

armi ja viljo.jpg

Jörn Donnerin paras elokuva on nyt Plevnan ja Niagaran lisäksi Hervannan Cinolassa: Armi elää! Marimekon luojana hengittää Minna Haapkylä. Karoliina Lindgrenin käsikirjoitus on hieno.Kohde tosin antaa luonnostaankin runsaasti aineksia aforistiseen replikointiin. Minna Haapkylä ja Hannu-Pekka Björkman Ratian pariskuntana pelaavat niin loistavasti yhteen, että mielessä vilahtaa epäusko: Voiko tällainen pari olla eronnut oikeassa elämässään?

Armi elää! on metafiktion tapainen. Tarina tarinan sisässä ei etukäteen kuulostanut minusta houkuttelevalta, mutta osoittautuukin oivalliseksi. Teatteriseurueen Marian pitää astua Armi Ratian puuvillamekkoon. Hän ja hänen näyttelijänsä lienevät pohtineet samoja kysymyksiä: Miten tähän uskaltaa, kun Armin räiskyvä persoona oli niin ristiriitainen, milloin lämmin ja avokätinen, milloin julma ja kovakourainen. Millainen hän oikeasti oli? Mistä tietää, milloin hän oli vilpitön, milloin teeskenteli vilpitöntä? Minna Haapkylä solahtaa luonnikkaasti tuplarooliinsa.

Elokuvassa on ikään kuin kaikki kohdallaan. Siinä on perinteistä kerrontaa, mutta se tarjoaa rakenteellisesti uuttakin. Se sisältää estetiikkaa, vaikka elämän rujouteenkaan ei pelätä tarttua. Ensimmäiset muotinäytökset Helsingissä ja New Yorkissa ovat mahtavia välipaloja, mutta ne ovat myös osa historiaa. Sen lisäksi, että pikkukukkakuviot vaihtuivat geometriaan, koskaan aiemmin ei ollut myyty kokonaista elämäntapaa. Armi Ratiassa on uudisraivaajaa, joka osasi visioida tulevaisuuteen Karjalaa unohtamatta. Hän puki myös Marimekon filosofian hienoon ja yhtaikaa maanläheiseen kaapuun muistelemalla karjalalaisia naisia, jotka tanssivat avojaloin pellolla. Nuorena kaikki jäi rajan taakse. Menetyksiä hänen matkansa varrella on paljon ja tasaisin välein. Vastustajista tai muista epäuskoisista huolimatta Armi Ratia vei yrityksensä niin pörssiin kuin maailmalle.

Kaiken päälle on kehuttava loputkin eli sivuosien esittäjät. Vanhat tutut ovat jotenkin niin freesaantuneina rooleissaan Marimekon taiteilijatiimissä, kuten Outi Mäenpää, Laura Birn, Ona Kamu ja Tiina Lymi. Kodinhengettärenä toimii Rea Mauranen.

armin tiimi.jpg

kuvat: lasse lecklin

Juttele esityksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.